Alle nieuws

Union SG - Club: de Club Facts

Jupiler Pro League

Na de historische Europese kwalificatie in Griekenland keren we vandaag terug naar een binnenlands topduel, met de verplaatsing naar de hoofdstad. Union - Club is het duel tussen de nummer 2 en 4 in de stand, maar het verschil bedraagt amper twee puntjes. Lees alles over het duel in de Club Facts! 

De wedstrijd 

De wedstrijd tegen Union wordt al de 55ste wedstrijd van het seizoen. De komende acht dagen volgen drie cruciale wedstrijden in de Champions' Play-Offs, met ook nog het tweeluik tegen KRC Genk. Na drie wedstrijden in Jan Breydel (Cercle uit, RSCA en Antwerp thuis) speelt Club deze play-offs voor het eerst niet in Jan Breydel. 

Het is de 92ste keer dat beide teams elkaar in de ogen kijken. De laatste 46 uitmatchen won Club er 12 keer, speelde het 7 keer gelijk en verloor het 27 keer. De vorige twee edities van de Play-Offs ging Blauw-Zwart twee keer winnen in het Dudenpark. 

Dit seizoen troffen de topteams elkaar al vier keer eerder: twee keer in de competitie (2-1 verlies en 1-1 gelijkspel) en twee keer in de beker (2-1 winst en 2-0 verlies). 

Na de midweekmatch tegen PAOK recupereert Nicky Hayen drie spelers: Mechele, topschutter Thiago (16 goals) en assistkoning De Cuyper (7 assists). Onyedika is er niet bij door schorsing.  

De tegenstander

Union Saint-Gilloise is dus onze tegenstander op speeldag 4. De hoofdstedelingen kenden met 0/9 een onfortuinlijke start, maar kunnen zich mits winst weer naar de koppositie hijsen. 

Het is de eerste keer sinds hun promotie dat Union drie keer op rij verloor. De drie nederlagen in de Play-Offs zijn er ook al meer dan in de reguliere competitie, toen het slechts twee keer verloor in dertig wedstrijden. 

Amoura (17 goals) en Puertas (14 assists, beste van de JPL) zijn bij hun ploeg nog steeds de spelers met de beste statistieken. 

In de Champions' Play-Offs slikte Union al zes tegendoelpunten en in de laatste 15 hielden ze maar twee keer de nul. 

Mijlpalen

  • Éder Balanta kan voor de 140e keer in actie komen bij Blauw-Zwart.
  • Antonio Nusa, die deze week zijn 19e verjaardag vierde, kan zijn 75e match voor Club spelen.
  • Joel Ordóñez, hij viert vandaag zijn verjaardag, kan zijn 25e match voor Club spelen.
  • Voor Chemsdine Talbi kan het de 10e match bij FCB worden.
  • Hans Vanaken kan zijn 330e competitiematch voor Club spelen.
  • Igor Thiago kan voor de 30e keer in de Jupiler Pro League spelen met Blauw-Zwart.
  • Maxim De Cuyper kan zijn 70e wedstrijd in Eerste Klasse spelen (39 voor Westerlo, 30 voor Club)

De scheidsrechter

Scheidsrechter vandaag is de heer Jasper Vergoote. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Michael Geerolf en Martijn Tiesters. Ken Vermeiren is vierde official. 

In Tubeke neemt Lawrence Visser plaats achter de schermen. Hij wordt in zijn taak als VAR bijgestaan door Thibaud Nijssen en Mario Vanlommel.

Het is de twaalfde keer dat de 32-jarige ref een officiële match van Club Brugge zal leiden. De acht vorige uitwedstrijden van Club onder zijn leiding eindigden op vier zeges en vier nederlagen. Vergoote floot twintig keer eerder een officiële match van Union. 12 daarvan waren in Vorst (7W 1D 4L).

Eerder dit seizoen floot hij al beide competitieduels tussen de teams: 

  • Union 2 - 1 Club op 5/11/2023
  • Club 1 - 1 Union op 26/12/2023